Logo
Nová registrace - Ztracené heslo
MISTROVSTVÍ SVĚTA WKC 2011 - Liberec
MISTROVSTVÍ SVĚTA  WKC 2011 - Liberec

O víkendu 20. - 22. května 2011 se uskuteční poprvé v České republice mistrovství světa v karate. Jedná se o MS organizace WKC (World karate confederation), ve které Jakub drží současně tutuly mistra světa i Evropy. Proto bude na nadcházejícím šampionátu post mistra světa obhajovat. Budeme mu držet palce :-)

 

Vzhledem ke skutečnosti, že karate není v současnosti olympijský sportem, představuje mistrovství světa vrcholnou událost pro všechny karatisty, ale i pro všechny příznivce bojových umění. Mistrovství světa se koná každé dva roky. Do Evropy se tento šampionát vrací po 4 letech a Česká republika je první středoevropskou zemí, která bude turnaj tohoto významu a rozsahu hostit. Česká republika se o právo pořádat MS ucházela již v roce 2009, ale byla tehdy poražena městem Miami na Floridě. Ten samý rok, podali organizátoři druhou přihlášku a v konkurenci Irska, Srbska a Jihoafrické republiky bylo jako hostitelské město vybrán Liberec.
Mistrovství světa v karate je určeno pro všechny závodníky starší 18-ti let. Závodní disciplíny jsou kata neboli demonstrace určité sestavy, kdy jsou závodníci hodnoceni za přesnost a dokonalost provedení, podobně jako například v gymnastice, dále pak kumite nebo-li zápas dvou z závodníků, kdy vítězem se stane ten, který během stanovené doby získá vyšší skóre. Kategorie jsou rozděleny na mužskou a ženskou část, a dále pak na soutěž jednotlivců a týmů. MS v karate se pravidelně zúčastňuje až 500 závodníků ze všech kontinentů. Největší výpravy pravidelně přijíždějí z USA, JAR, Ruska, Itálie, Argentiny, a Austrálie. Tyto země si většinou i odvážejí největší počet medailí. MS je pořádáno jménem svazu karate Shikon Budokai Česká republika, jehož zástupci se pravidelně zúčastňují již řadu let všech mezinárodních akcí a soutěží světové federace. Vzhledem ke skutečnosti, že hostitelská federace má navýšené kvóty pro jednotlivé kategorie, bude se Shikon Budokai snažit obsadit co největší množství kategorií a zvíšit své šance na úspěch. Největšími nadějemi pro letošní mistrovství jsou následující závodníci - Tomáš Reich – úřadující mistr Evropy v těžké váze, Jakub Tesárek, též úřadující mistr světa a Evropy v disciplíně kata, a Karel Hung, stříbrný medailista z posledního evropského šampionátu v kategorii kumite do 78 kg. V ženské kategorii jsou největší naděje vkládány do ženského týmu kumite, který již ze 4 po sobě jdoucích šampionátech přivezl
umístění na stupni vítězů. Oficiálním komunikačním médiem jsou tyto webovské stránky, kde se organizátoři snaží pravidelně přinášet novinky z příprav šampionátu.
Šampionát je podporován i řadou významných osobností – záštitu nad mistrovstvím světa převzal například hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler, primátor města Liberec Jan Korytář, či poslanec Petr Skokan.
Mistrovství světa v karate zahrnuje kromě sportovních aspektů také společenskou stránku. Jednak umožňuje setkání lidí z celého světa se stejnými zájmy, zároveň prezentuje ideály, které daný sport zosobňují. Jednou ze základních hodnot, kterou by jakýkoliv sport, nejen karate měl prosazovat je samozřejmě fair play. Za tímto souslovím se skrývají zásady čestného soupeření, ale i úcta k ostatním soutěžícím a ochota pomoci v případě, že dojde k ohrožení zdraví či dokonce života ať již kolegy či soupeře.
Karate je v celém světě známé tím, že pochází z ostrova Okinawa, který je součástí Japonského císařství. Japonsko bylo v posledních dnech stiženo tragickou přírodní katastrofou, z jehož následků se bude země velice dlouho zotavovat. Proto se organizátoři Mistrovství světa v karate WKC, které se bude konat 20.-22. května v Liberci rozhodli, podpořit japonské obyvatele. Původním záměrem organizátorů byly vstupenky za symbolickou korunu. Cílem mělo být nalákání co největšího počtu diváků. Robert Musil, technický ředitel šampionátu řekl: " Rádi bychom věnovali celý výtěžek ze vstupného na pomoc lidem postiženým zemětřesením a následným Tsunami. Proto jsme se rozhodli zavést vstupné v řádu několika desítek korun. Jeho výše bude brzy zveřejněna." Organizátoři svůj záměr sdělili Japonské ambasádě, jejíž zástupci myšlenku velmi přivítali.
Rádi bychom nakonec vyjádřili víru, že všichni přihlášení japonští závodníci jsou v pořádku a Mistrovství světa v Liberci se zúčastní.

 

Napsal admin 18.05.2011 15:02:36 (0 komentářů) | Zobrazeno 2588x | MS & ME | Tagy:


Zaregistrujte se zdarma nebo se přihlašte pro přidávání komentářů

0 komentářů
(c) 2008-2024 KARATE TESY Shotokan. Všechna práva vyhrazena.
Úvodní strana | Fotoalbum | Tréninky | Semináře | Soutěže | Informace | Webmail