Logo
Nová registrace - Ztracené heslo
Prague open 2009
Prague open 2009

V neděli 8. února se v pražské hale Na Lužinách konal 1. ročník obnovené soutěže Prague open 2009 v karate s mottem „SPORTEM PROTI DOPINGU“, která byla letošní první pražskou soutěží v tomto roce. 

Při počátečních obavách, aby byli závodníci dostatečně motivováni do Prahy přijet na prakticky neznámou soutěž, jsme byli nadšeni takovou velkou návštěvností karatistů opravdu z celé ČR a dokonce i ze zahraničí.  V jednu chvíli to dokonce vypadalo, že se přehoupneme přes 300, ale chřipky a prázdniny udělaly své. A tak se nakonec do Prahy sjelo stejně neuvěřitelných 265 závodníků ze 49 klubů  z celé naší republiky a dokonce se prezentovaly i dva oddíly ze zahraničí.

Soutěž v kata probíhala na všech čtyřech tatami, které byly pro ty mladší o něco zmenšeny, ale přesto vyhovující a rozhodčí se určitě nenudili. Naopak. Celý tým rozhodcovského panelu pod vedením p. Kesla pracoval na jedničku a za celou soutěž nepadl prakticky jediný protest proti rozhodnutí. Bylo vidět, že jsme zvolili správně.  

Plánovaný začátek v 9:00 byl cca o 15 minut prodloužen z důvodu příjezdu zahraničních klubů, ale i přesto se končilo v cca 18:00 hodin, což je velice slušný čas.

Cílem této soutěže bylo jednak upozornit na nebezpečí užívání nepovolených látek ve sportu a jednak start karatistů z řad mládeže i těch větších i dospělých, kteří na oficiálních soutěžích ČSKe nemají zatím prakticky žádnou možnost prezentovat se, ať už z hlediska udělených STV nebo výkonnostního růstu.

Po slavnostním nástupu byla provedena ukázka bojového umění aikido a iaido členů aliance Life is Fight aikido kokoro ryu Kladno pod vedením senseie Stanislava Řezáče. Pro některé starší „samuraje“ velice poutavé představení a pro některé, kteří přijeli z daleka zase naopak prodloužení soutěže. Je to jako všude – čas je náš nepřítel a na soutěžích to platí dvojnásob.

Malým stínem soutěže, který ale neměl vliv na její sportovní průběh, bylo i vyřizování si osobních sporů na otevřené scéně, což bylo pro nezasvěcené provázeno údivem.

Po této ukázce se již rozběhla soutěž v kumite, která nabídla srovnání absolutní české špičky ( Tomáš Reich ) s těmi, co jsou věkem ve stejné rovině, ale výkonnostně na začátku cesty. Srovnání bylo někdy dosti tvrdé, ale v regulích fair play. A tak dva zdravotníci měli na práci jen ošetřování drobných šrámů.

Na soutěž se podařilo zajistit několik významných sponzorů, kteří svou propagací a cenami pro medailisty jednotlivých kategorií přispěli k oživení této soutěže i po stránce motivační.

Mediálním sponzorem byl Antidopingový výbor ČR, který vybavil všechny přítomné v hale  propagačními materiály, brožurami  a informacemi z oboru boje proti dopingu. Navíc závodníci vybraných kategorií obdrželi při prezentaci i malý dárek ve formě gumového náramku, který upozorňuje na čistotu sporu bez dopingu.  Sponzorem, zajišťujícím pitný režim soutěžících po celý den, a který připravil pro medailisty i drobné pozornosti byla firma Pepsi Cola, která již poněkolikáté patřila mezi nejvýznamnější partnery soutěží v karate. Dalším partnerem byla i Aliance Life is Fight, která přispěla energetickými nápoji a energy čajem pro vítěze kategorií v kumite. Další partnerská společnost Stavební spořitelna České spořitelny, a. s. , která se nedělní soutěže zúčastnila, přispěla kromě pozorností pro medailisty i také drobnými dárky pro rozhodčí. Partnerem na poli povolené doplňkové stravy a povolených prostředků byla česká firma PENCO, která stále více proniká do světa českého karate a která již na podobné soutěže ceny dodala. Mimo jiné se i spolupodílí na materiálním zabezpečení Jakuba a českého reprezentačního kata týmu.

Podle kuloárových ohlasů byla naše premiérová soutěž hodnocena spíše lépe i když je stále co zlepšovat. Již v létě začneme pracovat na dalším, 2. ročníku této obnovené tradiční soutěže Prague open v karate. Určitě připravíme zase něco nového, co by mohlo přispět k oživení takovýchto soutěží.

Všem, kteří se podíleli na přípravě, organizaci, finančním zabezpečení, odvozu a stavění tatami, rozhodčím a samozřejmě i těm, kteří nejsou vidět, jménem pořadatele soutěže mnohokrát děkuji a těším se na případnou další spolupráci. 

 

 

 

Napsal admin 09.02.2009 15:03:53 (0 komentářů) | Zobrazeno 3156x | Soutěže | Tagy:


Zaregistrujte se zdarma nebo se přihlašte pro přidávání komentářů

0 komentářů
(c) 2008-2024 KARATE TESY Shotokan. Všechna práva vyhrazena.
Úvodní strana | Fotoalbum | Tréninky | Semináře | Soutěže | Informace | Webmail